"Ja, ik wil!" Trouwen is een prachtige gebeurtenis in het leven van twee mensen. Je belooft elkaar eeuwige trouw door het ja-woord uit te spreken. Als je in het huwelijk treedt, worden een aantal praktische en fiscale zaken automatisch geregeld, zoals het erkennen van kinderen, je pensioen en het erfrecht. Het organiseren van een bruiloft vergt echter veel werk en voorbereiding. Voordat jullie daadwerkelijk in het huwelijksbootje stappen, zullen jullie het een en ander moeten regelen. Hieronder vind je daarom een overzicht van alle zaken waar rekening mee gehouden kan/moet worden als jullie gaan trouwen.
 

Wat hoort er allemaal bij het regelen van een bruiloft?
 

12 – 6 maanden voor het huwelijk

  • Directe familie informeren
    Ten huwelijk gevraagd? Proficiat! Informeer zo snel mogelijk beide ouders en directe familieleden over jullie trouwplannen, want je wilt toch ook niet dat ze het van iemand anders horen?
     

  • Trouwdatum plannen
    Bepaal de datum waarop jullie in het huwelijk willen treden.

    Normaal gesproken is zeker een jaar voorbereidingstijd nodig voor het regelen van een bruiloft. Bovendien moeten veel trouwlocaties vaak ruim een jaar van tevoren geboekt worden.

    Tip: houd bij het bepalen van de trouwdatum rekening met feestdagen en verjaardagen van familie.
     

  • Trouwlocatie en -tijdstip bepalen
    Op welke locatie en welk moment van de dag willen jullie trouwen? (ochtend, middag, avond)

    Willen jullie In het weekend trouwen? Veel gasten hebben in het weekend tijd en zullen langer blijven omdat ze de volgende dag niet hoeven te werken. Vanwege de populariteit is het wel duurder om in het weekend te trouwen dan op een doordeweekse dag. Wacht dan niet te lang met het vastleggen van de datum als je in het weekend wilt trouwen, zodat jullie de trouwlocatie nog op tijd kunnen reserveren.

    Gaan jullie voor de kerk trouwen? Kerken zijn vaak niet alle dagen en tijden beschikbaar. Het is alleen mogelijk in de kerk te trouwen als het huwelijk voor de wet gesloten is (het ‘burgerlijk huwelijk’). Jullie moeten daarom eerst in de gemeente door de burgemeester of de schepen van de burgerlijke stand het huwelijk laten voltrekken voordat jullie in de kerk kunnen trouwen.
     

  • Wensenlijstje maken
    Hoe willen jullie de dag van de bruiloft invullen? Maak een lijstje van jullie wensen om te zien wat er allemaal geregeld moet worden. Hiermee kan je ook al een voorzichtige inschatting doen van de kosten. Je kunt het lijstje daarnaast gebruiken als opzet voor het draaiboek van jullie trouwdag.

    De volgende onderdelen zijn aandachtspunten voor het wensenlijstje:

  • Trouwbudget
    Met het wensenlijstje hebben jullie inzicht gekregen in de kosten voor de bruiloft. Het is verstandig om een budget vast te stellen voor jullie bruiloft om niet voor verassingen achter te komen staan.

    Met het trouwbudget in het achterhoofd kunnen jullie nogmaals naar de wensenlijst kijken. Zijn alle wensen financieel haalbaar? Wellicht moeten bepaalde onderdelen worden weglaten of kosten worden bespaard.

    Tip: willen jullie een low budget-trouwerij? Door zaken zelf te regelen of te maken kun je kosten besparen!
     

  • Weddingplanner
    Weddingplanners en professionele regisseurs zorgen ervoor dat je niet alles voor de bruiloft zelf hoeft te regelen. Veel taken worden uit handen genomen en dat scheelt tijd en stress. Uiteraard bepalen jullie nog steeds volledig zelf hoe de bruiloft eruit gaat zien. Bedenk wel dat een weddingplanner ook geld kost.
     

  • Trouwlocaties bekijken
    Maak een overzicht van alle gewenste locaties voor de trouwplechtigheid, de receptie, het diner en/of het trouwfeest.

    Maak daarna een lijstje van de voor- en nadelen en de kosten van iedere locatie door de locaties te bezoeken.

    Bij meerdere locaties zullen de gasten tussen de verschillende locaties moeten reizen. Denk eraan dat vervoer geregeld dient te worden om de gasten van de ene naar de andere locatie te krijgen.

    Ga voor een trouwlocatie die het beste bij jullie wensen en budget aansluit en wacht niet te lang met reserveren.
     

  • Ceremoniemeester uitkiezen
    Een ceremoniemeester zorgt ervoor dat op de dag van het huwelijk alles soepel verloopt. Het is belangrijk om iemand te kiezen die goed kan organiseren. Je kunt hiervoor ook een professionele regisseur uitkiezen. De rol van de ceremoniemeester is al in het begin van het proces cruciaal, dus kies 12 tot 6 maanden van tevoren iemand voor deze taak.

    Tip: om kosten te besparen kun je je beste vriend of vriendin of een familielid als ceremoniemeester vragen. Bedenk wel dat de ceremoniemeester op jullie trouwdag erg druk is met al het regelwerk en dat hij/zij daardoor onderdelen van de bruiloft zal missen.

    De taken van een ceremoniemeester zijn onder anderen:

    • Wensen verzamelen van het bruidspaar voor de trouwdag;

    • Ondersteunen bij de samenstelling van de gastenlijst;

    • Contactpersoon zijn voor gasten die iets op de trouwdag willen doen (speech, sketch, liedje of andere activiteit) en dit inplannen;

    • Maken van het draaiboek voor de trouwdag; wat vindt wanneer plaats? Het draaiboek van de ceremoniemeester is gebaseerd op het draaiboek van het bruidspaar;

    • Organiseren van de vrijgezellenavond;

    • Zorg dragen voor de trouwringen en belangrijke papieren op de trouwdag;

    • Geven van instructies aan getuigen en bruidskinderen op de trouwdag;

    • Uitdelen van corsages aan de gasten;

    • Gasten hun plaats wijzen tijdens de trouwplechtigheid;

    • In goede banen leiden van de trouwdag;

    • Zorgen dat na de bruiloft de huwelijkscadeaus bij het bruidspaar thuis terecht komen.
       

 

  • Gastenlijst maken
    Wie wordt er uitgenodigd voor de bruiloft? De gastenlijst kan zich beperken tot alleen directe familie en hele goede vrienden of heel uitgebreid worden gemaakt met de volledige familie inclusief vrienden, collega’s en kennissen.

    De kosten van de bruiloft worden voor een groot deel bepaald door het aantal genodigden op jullie huwelijksdag (catering, grootte locatie, etc.). Bij een beperkt budget is een intieme bruiloft met een kleinere groep mensen voordeliger.
     

  • Draaiboek maken voor de trouwdag
    Wat vindt waar en wanneer plaats op jullie trouwdag? Maak een tijdsindeling.

    Houd tijdens de voorbereiding bij welke punten van het draaiboek al zijn geregeld of nog gedaan moeten worden.

    Houd de ceremoniemeester of weddingplanner op de hoogte van jullie planning, zodat hij/zij hier ook weer rekening mee kan houden.
     

  • Muziek kiezen
    Ga op zoek naar een band, zanger(es), orkestje of DJ die bij jullie muziekwensen en -smaak past om op de bruiloft te spelen. Denk ook na over de muziek die jullie op andere momenten van de dag willen laten horen bij bijvoorbeeld de plechtigheid of jullie eerste dans.
     

  • Trouwfotograaf regelen
    Regel een fotograaf voor jullie huwelijksdag. Bekijk bij iedere fotograaf voorbeelden van foto’s die hij/zij heeft gemaakt om te zien of de stijl van de foto’s bij jullie past.

    Is een fotograaf gekozen? Vraag dan om een schriftelijke bevestiging van de gemaakte afspraken.
     

  • Getuigen bepalen
    Denk na over wie de getuigen voor de huwelijksvoltrekking worden. Dit mogen er maximaal 4 zijn.

    Vraag op tijd of deze mensen getuige willen zijn en denk na over alternatieve getuigen als de eerste keus niet kan of wil.
     

  • Bruidskinderen
    Willen jullie bruidsmeisjes en/of bruidsjongens tijdens de trouwplechtigheid? Bedenk hoeveel jullie er willen en vraag de ouders en uiteraard de kinderen of ze bruidskinderen willen zijn tijdens de bruiloft.
     

  • Bruidsvervoer
    Hoe worden jullie op de dag van de bruiloft vervoerd? Gaan jullie met jullie eigen auto? Of wordt een mooie auto geleend van familie/vrienden? Of toch liever een huurauto?

    Vraag bij de keuze voor een huurauto de kosten op. Bedenk of je zelf wilt rijden of dat iemand jullie rijdt. In het laatste geval kan een chauffeur worden ingehuurd.

    Hebben jullie een gehuurde trouwauto gekozen? Vraag dan om een schriftelijke bevestiging van jullie overeenkomst.
     

  • Cadeaulijst samenstellen
    Gasten geven het bruidspaar normaal gesproken een cadeau op hun trouwdag. Denk na over de huwelijkscadeaus die jullie willen ontvangen. Als jullie voor iets speciaals sparen, kun je aan je gasten ook een financiële bijdrage vragen.
     

  • Catering regelen
    De trouwlocatie heeft vaak de mogelijkheid om de catering te verzorgen. Kan dit niet, dan zullen jullie de catering apart moeten regelen. Bekijk de opties en prijzen van verschillende cateraars en kies degene die het beste aansluit bij jullie wensen.

    Vraag om een schriftelijke bevestiging van jullie afspraken, zodra jullie een cateraar hebben gekozen.
     

  • Uitnodigingen bestellen
    Hebben jullie de datum en tijdstip van trouwen, de trouwlocatie en de gastenlijst bepaald? Dan kun je de trouwkaarten gaan bestellen!

    Rondon het huwelijk kunnen diverse soorten kaarten worden gestuurd. Zo zijn er save-the-date kaarten, trouwuitnodigingen en ook trouwbedankjes.

    Save-the-date kaarten worden aan familie en vrienden gestuurd om ze op de hoogte te brengen van de aankomende bruiloft en de plaats en datum waarop de bruiloft zal plaatsvinden. De save-the-date kaarten worden ongeveer zes maanden voor de trouwdatum gestuurd. Wil je save-the-date kaarten versturen? Dan is nu het moment.

    Een trouwuitnodiging geeft de plaats(en) en tijd(en) aan waarop de huwelijksceremonie en het feest zullen plaatsvinden. Een huwelijksuitnodiging geeft daarnaast extra informatie over bijvoorbeeld de routebeschrijving, een eventuele dresscode en gewenste huwelijkscadeaus. Trouwuitnodigingen stuurt men tussen drie en zes maanden voor het huwelijk. 

    Als er onderscheid wordt gemaakt tussen daggasten en gasten die alleen een gedeelte van de dag aanwezig zijn, dan is de inhoud van de trouwuitnodiging niet voor iedereen hetzelfde. Om dit op te lossen kan voor een extra inlegvel in de trouwuitnodigingen worden gekozen of een aparte trouwkaart met de alternatieve tekst gemaakt worden.

    Bij Poobies is het mogelijk trouwkaarten te bestellen in meerdere tekstversies. Dit heet een tekstwissel. Wil je een trouwkaart in bijvoorbeeld drie verschillende versies, dan heb je 2 tekstwissels nodig.

    Na de bruiloft worden gasten bedankt voor hun komst naar de bruiloft en voor de ontvangen kaarten en cadeaus door middel van trouwbedankjes. Deze bedankkaartjes worden uiterlijk zes weken na de trouwdag verstuurd. Zo heeft het bruidspaar de tijd om eerst op huwelijksreis te gaan en rustig alle kaarten en cadeaus te bekijken.

    Écht originele trouwkaarten sturen? Denk dan aan het zelf ontwerpen van trouwuitnodigingen. Je kunt bij Poobies een blanco kaart kiezen en deze helemaal naar eigen wens opmaken.

    Als je niet zo creatief bent of niet genoeg tijd hebt om zelf een kaartje te ontwerpen, dan kun je een trouwkaart uit de bestaande trouwkaartencollecties kiezen. Poobies heeft een groot assortiment kant-en-klare trouwkaarten.

    Tips voor het maken en bestellen van trouwkaarten:

    • Trouwuitnodigingen dienen minimaal de volgende informatie te bevatten: jullie namen, de trouwdatum, locatie(s) en tijd(en).

    • Geef een overzicht van eventuele cadeautips of plaats een icoontje van een envelop op de uitnodiging als jullie een financiële bijdrage wensen.

    • Verzoek gasten om een RSVP in de uitnodiging. Er wordt dan gevraagd om een reactie of men wel of niet komt. Vraag ook met hoeveel personen ze komen. Zo kun je bijhouden of jullie begroting klopt en of jullie misschien nog extra mensen willen uitnodigen.

    • Tip: bestel altijd iets meer kaarten dan je nodig denkt te hebben. Je zult altijd zien dat je nog iemand bent vergeten of extra mensen wilt uitnodigen.

    • Zijn er ook buitenlandse gasten uitgenodigd? Post naar het buitenland is langer onderweg dan binnen België. Zorg dat je de trouwkaarten daarom tijdig stuurt.
       

  • Huwelijksdagverzekering afsluiten
    Het is aan te bevelen om een huwelijksdagverzekering of bruiloftverzekering af te sluiten voor het geval dat de bruiloft niet door kan gaan door onvoorziene omstandigheden, zoals door ziekte, een ongeval, diefstal of brandschade.


 

6-4 maanden voor het huwelijk

 

  • In ondertrouw gaan / huwelijksaangifte doen
    Voordat je gaat trouwen, zullen je in ondertrouw moeten gaan of huwelijksaangfite moeten doen bij de gemeente waar een van jullie op het moment van de aangifte is ingeschreven in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister. Hiermee wordt nagegaan of jullie wel aan alle wettelijke eisen en regels voor het huwelijk voldoen.

    Minimaal twee weken en maximaal zes maanden voor de geplande trouwdag zullen jullie in ondertrouw moeten gaan. Vraag dit voor de zekerheid wel even na bij je gemeente, want soms zitten hier kleine verschillen in.

    Tijdens de ondertrouw wordt gevraagd naar jullie trouwdatum en -tijd. Zorg daarom dat deze vooraf zijn vastgelegd.

    Voor de huwelijksaangifte hebben jullie de volgende officiële papieren nodig:

    • Identiteitsbewijs van beiden

    • Afschrift van jullie geboorteakte (indien niet in België geboren/geregistreerd)

    • "Certificat de coûtume”, oftewel gewoontebewijs/wetscertificaat, als een van jullie niet de Belgische nationaliteit bezit
       
    • Attest van de notaris voor een huwelijkscontract (optioneel)
    • Eventuele buitenlandse aktes die de gemeente zelf

    • De gegevens van de getuigen voor de huwelijksvoltrekking (naam, voornaam, geboortedatum, woonplaats, rijksregisternummer en eventuele verwantschap)

    Voor personen die niet in België geboren zijn, moeten de officiële papieren voor de ondertrouw in het land van herkomst opgevraagd worden. Dit proces kan lang duren, dus begin tijdig met het regelen van de documenten.

     

  • Stadhuis/gemeentehuis/kerk reserveren
    Zodra een huwelijksdatum is gepland en jullie in ondertrouw zijn gegaan, reserveer dan zo spoedig mogelijk het stadhuis, het gemeentehuis en/of de kerk voor de trouwplechtigheid.
     

  • Bruidsjurk uitzoeken
    Voor de vrouw is dit waarschijnlijk één van de leukste en belangrijkste momenten in het hele planningsproces: het uitzoeken van de trouwjurk! Denk ook aan schoenen en accessoires die matchen bij je bruidsjurk.

    Je kunt meestal niet zomaar een bruidszaak binnen lopen. Je zult van tevoren een afspraak moeten maken om trouwjurken te passen, zodat een medewerk(st)er van de bruidswinkel je kan helpen.

    Regel een aantal personen (familieleden en/of vriendinnen) die met je mee kunnen gaan naar de bruidszaak en jou kunnen helpen bij het kiezen van de juiste bruidsjurk. Het is prettig om van mensen die dicht bij je staan feedback te krijgen over wat je goed of minder goed staat.
     

  • Huwelijksreis plannen
    Regel ruim van tevoren de huwelijksreis, zeker als het een verre bestemming betreft. Dan heb je genoeg tijd om inentingen, een visum en andere zaken te regelen.

    Bedenk waar jullie op huwelijksreis naar toe willen, wanneer jullie willen gaan (direct na het huwelijk of een aantal dagen/weken later) en hoe lang jullie willen gaan.

    Zoek op internet naar mogelijke bestemmingen voor de huwelijksreis of ga langs reisbureaus.

    Veel hotels hebben speciale ‘honeymoon’-pakketten met een luxe suite en extra's zoals rozen en champagne op de kamer.

    Tip: als je bij de luchtvaartmaatschappij aangeeft dat jullie op huwelijksreis gaan, krijg je soms tijdens de vlucht nog een leuk extraatje!
     

  • Overnachting huwelijksnacht regelen
    De huwelijksnacht in een romantische bruidssuite doorbrengen? Reserveer de locatie nu alvast.
     

  • Werkgever informeren / vrije dagen aanvragen
    Wettelijk heb je recht op twee vrije dagen als je gaat trouwen (klein verlet). Informeer je werkgever tijdig over het aanstaande huwelijk. Mocht je meer dagen nodig hebben rondom de bruiloft, bijvoorbeeld voor de huwelijksreis, vergeet deze vrije dagen dan ook niet direct aan te vragen.
     

  • Trouwringen kopen
    Er bestaan vele soorten trouwringen. Vroeger waren bijna alle trouwringen van goud. Tegenwoordig worden ook veel andere materialen gebruikt, zoals zilver, platina, titanium en edelstaal.

    Bespreek met je partner vooraf wat voor ringen jullie mooi vinden, alvorens op pad te gaan. Dat helpt gerichter te zoeken én het voorkomt irritaties en teleurstellingen tijdens de zoektocht.

    Als je al een verlovingsring hebt, kun je deze ook ‘hergebruiken’ als trouwring door ‘m (opnieuw) te laten graveren.

    Wie is er verantwoordelijk voor de trouwringen op jullie trouwdag? Houdt de bruidegom zelf de ringen bij zich, doet één van de getuigen dat of komt een van de bruidskinderen de trouwringen geven?


 

4 maanden voor het huwelijk

 

  • Bruidskleding voor bruidegom uitzoeken
    Dit is het moment voor de bruidegom om zijn kostuum uit te zoeken. Zorg ervoor dat de kleding van de bruidegom is afgestemd op de stijl en kleur van de trouwjurk van de bruid.

    Tip: vraag de bruidswinkel om een staaltje van stof, zodra de bruidsjurk is uitgezocht. Dan heeft de bruidegom een idee van de kleur(en) waar hij zijn kleding op moet afstemmen.

    Ook voor de bruidegom geldt dat hij bijpassende schoenen en accessoires dient aan te schaffen.
     

  • Trouwuitnodigingen versturen
    Nog geen trouwkaarten besteld? Regel de uitnodigingen nu, dan hebben de genodigden nog ruim de tijd om hun komst te organiseren.

     
    trouwkaart
    trouwkaart
    Tip: laat de enveloppen vooruit sturen, zodat jullie al kunnen beginnen met het schrijven van adressen op de enveloppen.
     

     

  • Draaiboek bijwerken
    Bekijk nogmaals het draaiboek dat jullie hebben opgesteld. Wellicht zijn er dingen veranderd die van invloed zijn op de planning van jullie trouwdag. Als er veranderingen worden aangebracht in de planning, vergeet deze dan niet door te geven aan de ceremoniemeester.
     

  • Bruidskleding voor bruidskinderen
    Ook voor de bruidskinderen op jullie bruiloft is gepaste kleding nodig. Betrek de ouders en zeker de kinderen zelf in het proces, want zij moeten uiteindelijk de hele dag in deze kleding lopen.
     

  • Danslessen nemen
    Wordt het feest geopend met een openingsdans? Of willen jullie in ieder geval een paar mooie danspassen laten zien? Neem dan een aantal danslessen.
     

  • Huwelijksreis boeken
    Mochten jullie de huwelijksreis nog niet geboekt hebben, dan is nu het moment. Check de geldigheid van jullie paspoorten, eventuele reisverzekeringen en of jullie de benodigde documenten, inentingen en spullen hebben voor de reis.


 

3 maanden voor het huwelijk

  • Definitieve gastenlijst maken
    Kijk welke reacties op de trouwuitnodigingen zijn gekomen en maak aan de hand hiervan een definitieve gastenlijst. Maak daarbij een onderverdeling tussen daggasten en niet-daggasten (uitgenodigd voor de plechtigheid en/of receptie en/of diner en/of feest), zodat je precies weet hoeveel mensen wanneer waar zijn.

    Regel indien nodig de overnachting voor gasten die van ver komen.
     

  • Afspraak met notaris maken (optioneel)
    Als je in België trouwt, huw je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Willen jullie bepaalde bezittingen of schulden apart houden? Maak dan een afspraak met de notaris om de huwelijkse voorwaarden op te laten maken.
     

  • Bruidstaart regelen
    De bruidstaart is een veel gefotografeerd object tijdens de trouwdag én iedereen eet ervan. Je wilt daarom zowel een lekkere als een mooie taart.

    In bruidstijdschriften en op het internet kun je ideeën opdoen voor jullie bruidstaart.

    Ga langs diverse banketbakkers en patisserieën en vraag mogelijkheden en prijzen. Plan als het mogelijk is een proeverij.

    Vergeet niet naar de levertijd van de bruidstaart te vragen, want deze kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden!


 

2 maanden voor het huwelijk

  • Cadeautjes voor speciale gasten kopen
    Enkele personen hebben een speciale posities tijdens jullie bruiloft, zoals de ceremoniemeester, de getuigen en de bruidskinderen. Voor deze personen is het leuk om een origineel cadeautje tek open als bedankje voor hun betrokkenheid. Het is ook een idee om voor alle overige personen die hebben geholpen bij de organisatie van jullie huwelijksdag een klein cadeautje kopen. 


 

6 weken voor het huwelijk

  • Gastenlijst bijwerken
    Werk de gastenlijst nogmaals bij nu meer mensen de mogelijkheid hebben gehad om te reageren op jullie uitnodiging.

    Hebben jullie al cadeaus ontvangen? Noteer het cadeau en de namen van de personen die het gegeven hebben. Dat is later weer handig bij het schrijven van de trouwbedankjes.
     

  • Bruidsbloemen bestellen
    Ga naar de bloemist voor het bestellen van het bruidsboeket, de corsages en de eventuele aankleding van de trouwlocatie, de trouwauto en de boeketjes van de bruidskinderen.
     

  • Volgorde van de bruidsstoet bepalen
    Is er sprake van een bruidsstoet? Als jullie met alle gasten naar de trouwlocatie rijden, denk dan na over de volgorde van de bruidsstoet. Dit is een taak die ook weggelegd is voor de ceremoniemeester.
     

  • Tafelschikking maken
    Bij een lunch of diner op jullie huwelijksdag zal een tafelschikking gemaakt moeten worden. Volgens de traditionele regels zitten man en vrouw om en om aan tafel.
     

  • Bijbruinen en afvallen
    Voor een mooie gelaatskleur op je trouwdag kun je vooraf naar een zonnestudio gaan. Let er wel op dat je je kleur afstemt op het seizoen, want in de winter een hele bruine kleur hebben tussen alle bleke gezichten van familie en vrienden is onnatuurlijk.

    Als je nog wat wilt afvallen voor de bruiloft, kun je de komende weken vaker gaan sporten en gezonder eten. Zorg er wel voor dat je straks nog in je bruidsjurk of kostuum past!


 

4 weken voor het huwelijk

  • Draaiboek doornemen
    De bruiloft nadert en het draaiboek dient nu zo goed als definitief te zijn. Neem daarom met de betrokken partijen het draaiboek nog een keer door:

    • De ceremoniemeester

    • De dominee of pastoor

    • De ambtenaar van de burgerlijke stand

  • Plan een gesprek met de dominee/pastoor/ambtenaar van de burgerlijke stand zodat deze voldoende informatie heeft om iets over jullie te vertellen tijdens de ceremonie.
     

  • Receptieboek kopen
    Schaf een receptieboek aan dat bij de ingang van de trouwlocatie gelegd kan worden. Dan kunnen gasten bij bij binnenkomst hier iets in schrijven. Een receptieboek is daarnaast ook praktisch om later terug te zien wie is geweest.
     

  • Proefkapsel en make-up
    Maak een afspraak bij de visagiste of schoonheidsspecialiste om je make-up voor de bruiloft te testen. Maak ook direct een afspraak voor de trouwdag zelf.

    Ga direct na het aanbrengen van de make-up naar de kapper voor een proefkapsel. Dan kun je de combinatie van make-up en haar zien. Plan hier ook een afspraak in voor op de trouwdag.
     

  • Bruidskleding passen
    De bruidsjurk en het kostuum van de bruidegom zijn nu ongeveer gereed. Ga voor een pasbeurt naar de bruidswinkel of kledingzaak. Als de kleding nog niet helemaal goed zit, is er nog voldoende tijd om de bruidsjurk of het kostuum aan te passen.
     

  • Lingerie kopen
    Koop om de bruidskleding compleet te maken mooie lingerie voor de bruid en mooi ondergoed voor de bruidegom.

 


2 weken voor het huwelijk

  • Instructie geven aan bruidskinderen
    De dag van de bruiloft nadert. Nu is een goed moment om de bruidskinderen uit te leggen wat ze op de huwelijksdag moeten doen. Oefen een keer met de kinderen, zodat ze het beter kunnen onthouden.
     

  • Trouwschoenen inlopen
    Het is verstandig om nu alvast je trouwschoenen in te lopen, om straks comfortabel de dag door te komen. Trek ze bijvoorbeeld iedere dag (binnenshuis!) een half uurtje aan.
     

  • Huwelijksreis checklist maken
    Maak een lijstje van alle spullen die jullie nodig hebben voor de huwelijksreis. Dat voorkomt stress bij het inpakken en zorgt ervoor dat je straks iets vergeet.
     

  • Vrijgezellenfeest / vrijgezellenavond
    Een vrijgezellenfeest of vrijgezellenavond wordt meestal zo’n twee weken voor de bruiloft georganiseerd. Je kunt in deze periode dus zomaar verrast worden door je vriend(inn)en!




1 week voor het huwelijk

  • Aantallen aan catering doorgeven
    Geef het definitieve aantal gasten door aan het cateringbedrijf, Dan kunnen zij met het bereiden van de hapjes en drankjes hier rekening mee houden.
     

  • Kappersbezoek bruidegom
    Maak in deze week een afspraak voor de bruidegom bij de kapper.
     

  • Speech voorbereiden
    Willen jullie ls bruidspaar de gasten toespreken tijdens de trouwdag? Denk dan alvast na over de inhoud van de speech en start alvast met schrijven.
     

  • Reserveringen controleren
    Check nog een laatste keer alle reserveringen, bijvoorbeeld voor het stadhuis, de kerk, het trouwvervoer, de feestlocatie, het hotel, etc.
     

  • Route naar de trouwlocatie controleren
    Check de rijroutes voor jullie trouwdag. Rijd bijvoorbeeld zelf een keer de route naar het gemeentehuis, de kerk en het hotel. Mochten er wegwerkzaamheden of omleidingen zijn, dan kan de route nu nog aangepast worden.
     

  • Koffers inpakken
    Direct na de trouwdag op huwelijksreis? Pak alvast je koffers in, want op of na de trouwdag is daar nauwelijks tijd (of energie) meer voor.

    Check ook alvast in voor jullie vlucht (online) als dat mogelijk is.
     

  • Trouwringen afhalen
    Haal de trouwringen op bij de juwelier.
     

  • Laatste check
    Bekijk de checklist en het draaiboek een laatste keer om te voorkomen dat iets wordt vergeten.




1 dag voor het huwelijk

  • Voor de ceremoniemeester
    Maak een pakketje van alle belangrijke zaken voor de ceremoniemeester, zoals de trouwringen, corsages, bedankcadeautjes en eventueel contant geld voor dingen die ter plaatse afgerekend dienen te worden. Geef dit aan de ceremoniemeester mee.
     

  • Ontspan!
    Morgen wil je er op je best uit zien. Probeer dus nog een beetje te ontspannen en ga op tijd naar bed.




Dag van het huwelijk

  • Klaarmaken voor de grote dag
    Ga vandaag eerst naar de schoonheidsspecialiste voor je bruidsmake-up en daarna naar de kapper om je haar te laten doen.

  • Niet vergeten:
    Neem één of meerdere paraplu’s mee, voor het geval dat het gaat regenen.

    Neem extra panty’s mee voor onder de bruidsjurk, mocht er gedurende de dag een ladder in komen. Een beetje transparante nagellak op de ladder in je panty zorgt ervoor dat deze niet verder scheurt.

    Neem wat contant geld mee voor eventuele betalingen, zoals fooi (als je dit niet al aan de ceremoniemeester hebt meegegeven). Neem in ieder geval een klein tasje mee waar je naast geld ook wat persoonlijke spulletjes in kan doen.

 

En dan is nu het moment om te gaan genieten van een mooie trouwdag!



Na het huwelijk 

  • Trouwbedankjes sturen
    Stuur uiterlijk zes weken na de bruiloft de trouwbedankjes naar de gasten. Bedank ze voor hun komst en de ontvangen kaarten en cadeaus. Combineer dit eventueel met een klein aandenken aan de trouwdag.

bedankkaart
bedankkaart