De Eerste Communie of Eerste Heilige Communie is één van de initiatiesacramenten, samen met de Doop, Eucharisatie en Vormsel. Het is een gelegenheid uit het Christendom waarbij wordt gevierd dat iemand de Eucharisatie nadert, het belangrijkste sacrament van de Katholieke en Orthodoxe Kerk. In Vlaanderen zijn kinderen meestal in het eerste of tweede leerjaar van de lagere school als zij hun Communie doen. Het belangrijkste onderdeel van de Eerste Communie is de Heilige Mis. Tijdens de mis worden de communicanten betrokken bij de handelingen van de eredienst, zoals de intredeprocessie, de preek en de zang. Om deel te kunnen nemen aan de Eerste Communie krijgen de kinderen een zorgvuldig voorbereiding om Jezus Christus te leren kennen, door ze kennis te laten maken met bijbelverhalen, de Kerk en gebeden.

Communie wordt traditioneel gevierd in het voorjaar. Het is gebruikelijk om een feestje te geven na de mis in de kerk, waarbij het van belang is dat het feestje eenvoudig blijft. De eigenlijke reden van het feest moet namelijk niet worden vergeten; het is immers een religieuze viering.

De Communie is een familiefeest, waarbij iedereen die deel uitmaakt van de directe omgeving van het kind (grootouders, tantes, ooms, neven, peter, meter en zelfs oppas, vrienden en buren) wordt uitgenodigd. De peter en meter hebben vaak geen actieve rol in de communie, maar ze worden uitgenodigd omdat ze door de ouders zijn gekozen om hun kinderen te begeleiden gedurende hun christelijk leven. Vaak krijgen de kinderen die hun Communie hebben gedaan cadeaus.

Tegenwoordig wordt ook steeds vaker het Lentefeest gevierd. Dit is een alternatief voor de Communie voor kinderen die niet katholiek zijn. Vaak wordt het Lentefeest samen met de leraar zedenleer voorbereid en wordt het feest zelf gehouden op een zaterdag, samen met de ouders, broers en zussen van het kind. Tijdens het Lentefeest wordt er gezongen, gedanst en teksten of gedichten voorgedragen en krijgt het kind een klein aandenken.

Om mensen uit te nodigen voor het Communiefeest of Lentefeest is het belangrijk om mooie communie uitnodigingen te sturen. Je kunt communiekaarten zelf maken of kiezen uit kant-en-klare communiekaartjes waar je zelf nog foto’s en tekst aan toevoegt. Welk type communiekaart je ook kiest, het is belangrijk om gasten ruim van tevoren aan te kondigen dat de Eerste Communie eraan komt, zodat het kind op de dag zelf omringt kan worden door dierbaren op deze gedenkwaardige dag.

 

communiekaart
communiekaart